Everythingdo gjë që ju duhet të dini rreth toksoplazmozës

Everythingdo gjë që ju duhet të dini rreth toksoplazmozës

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Tokoplazmoza është një sëmundje e ngjashme me gripin e shkaktuar nga një parazitë me një qelizë të quajtur Toxoplasma gondii.

Në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 30 milion njerëz mund të mbajnë infeksionin.

Tokoplazmoza shpesh shkakton simptoma të ngjashme me gripin që zgjidhen pa trajtim. Sidoqoftë, komplikime më serioze, të tilla si encefaliti dhe problemet e zhvillimit, mund të ndodhin në disa njerëz.

Gratë shtatzëna dhe njerëzit me sisteme imune të kompromentuar janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të komplikimeve serioze shëndetësore me toksoplazmozën.

Gjendja goditi lajmet vitet e fundit pas çmimit të Daraprim, një ilaç i përdorur për të trajtuar infeksionin, u rrit nga 13.50 dollarë në 750 dollarë gjatë natës.

Tokoplazmoza mendohet të jetë një shkak kryesor i vdekjes nga sëmundja e lindur nga ushqimi në SH.B.A. Më shumë detaje dhe informacione mbështetëse mund të gjenden në artikullin kryesor.

 • Më shumë se 30 milion amerikanë mund të mbajnë një infeksion të toksoplazmozës.
 • Njerëzit me rrezik më të lartë të zhvillimit të një infeksioni të rëndë përfshijnë gra që janë shtatzënë dhe individë me sisteme imune më të dobët.
 • Ndërsa shumica e individëve të prekur nga toksoplazmoza nuk tregojnë simptoma, disa mund të zhvillojnë simptoma të ngjashme me gripin dhe komplikime të rënda.
 • Nëse një fëmijë ka toksoplazmozë kongjenitale, ata mund të zhvillojnë humbje të dëgjimit, aftësi të kufizuara mendore dhe verbëri si rezultat.

Simptomat nuk tregojnë për çdo person me toksoplazmozë. Në fakt, sistemi imunitar shpesh parandalon T. gondii të prekë trupin.

Ndërsa shumica e individëve të prekur nuk janë simptomatikë, disa mund të zhvillojnë simptoma të ngjashme me gripin, veçanërisht njerëzit, sistemet imune të të cilëve janë më pak efektive sesa normale. Këto simptoma mund të përfshijnë:

 • dhembjet e trupit
 • Nyjet limfatike të fryrë

Simptomat shpesh zgjasin për një muaj ose më gjatë.

Njerëzit me HIV ose AIDS, individët që i nënshtrohen kimioterapisë dhe marrësit e transplanteve të organeve kanë dobësuar sistemet imune, dhe paraziti që shkakton toksoplazmozë mund të shkaktojë ri-aktivizimin e një infeksioni të mëparshëm. Ato gjithashtu mund të zhvillojnë simptoma më të rënda, të tilla si:

 • dhimbje koke
 • Konfuzion
 • Koordinim i dobët
 • Konfiskimet
 • Infeksionet e mushkërive

Kjo njihet si toksoplazmozë okulare dhe mund të ndodhë në këdo me gjendje.

Toksoplazmoza okulare mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme në sy:

 • Një rënie në vizion
 • Vizioni i paqartë
 • Skuqi
 • Dhimbje, veçanërisht kur ekspozohet ndaj dritës së ndritshme
 • duke shqyer

Nëse një grua infektohet me T. gondii gjatë shtatëzanisë, ajo përballet me rrezikun e duke kaluar infeksionin tek foshnja e saj e porsalindur. Në fillim të një shtatëzënie, kjo mund të rezultojë në humbjen e fetusit, por foshnjat e lindura me parazitin zakonisht përjetojnë simptomat e mëposhtme:

 • Konfiskimet
 • Zgjerimi i shpretkës
 • Zgjerimi i mëlçisë
 • Infeksione të rënda të syve

Më shpesh, foshnjat nuk tregojnë simptoma gjatë lindjes. Shumë prej tyre vazhdojnë të zhvillojnë simptoma të toksoplazmozës, sidoqoftë, të tilla si humbja e dëgjimit, çështjet e zhvillimit mendor ose infeksionet e syve.

Komplikimet

Zhvillimi i komplikimeve të infeksionit të toksoplazmozës varet nga mosha dhe gjendja shëndetësore.

Individët e shëndetshëm: Individët me sisteme imunitare plotësisht operacionale nuk pësojnë zakonisht pasoja shëndetësore afatgjata. Megjithatë, disa mund të pësojnë infeksione të syve, dhe këto mund të shkaktojnë verbëri nëse lihen të patrajtuara.

Individët imunokompromis: Individët me sisteme imune të dobësuar më shpesh përjetojnë konfiskime dhe encefaliti. Encefaliti është një inflamacion i membranës rreth trurit dhe mund të jetë fatal.

Fëmijët më të vegjël: Nëse një fëmijë kontrakton toksoplazmozë në bark, ata mund të zhvillojnë komplikime, të tilla si humbja e dëgjimit, aftësia e kufizuar mendore dhe verbëria. Paraliza cerebrale gjithashtu mund të rezultojë nga infeksioni T. gondii.

Një person mund të kontraktojë parazitin T. gondii në mënyrat e mëposhtme:

 • Ushqimi i ushqimeve të nën -pjekura ose të kontaminuara
 • Përgatitja e ushqimeve me një thikë të kontaminuar, Enë, ose bordet prerëse
 • Ekspozimi oral ndaj feces të maceve të infektuara, përmes pastrimit të një kutie mbeturinash, kopshtarie, kontakti të lëkurës ose konsumimit të ushqimit që është ekspozuar ndaj feces të maceve të infektuara
 • transmetimi nga Nëna për fëmijë në barkun
 • Ushqimi i frutave dhe perimeve të palara
 • Pirja e ujit të ndotur
 • Higjiena e dobët e duarve pas trajtimit të mishit të nënçmuar, të kontaminuar
 • Në rrethana të rralla, marrja e një organi të infektuar ose transfuzionit të gjakut

higjena e mirë dhe përgatitja e sigurt e ushqimit mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të T. gondii.

Trajtimi

Toksoplazmoza nuk kërkon gjithmonë trajtim, veçanërisht në individë të shëndetshëm. Megjithatë,

Në situata të caktuara, siç është me gratë shtatzëna ose ato që janë imunokompromis, medikamentet mund të rekomandohen për të ulur ashpërsinë e infeksionit të toksoplazmozës.

Individët e shëndetshëm me simptoma: Mjeku mund të rekomandojë trajtim me ilaçe të tilla si pirimethamine (Daraprim) dhe sulfadiazine. Sidoqoftë, simptomat shpesh do të pastrohen pa pasur nevojë për trajtim.

Pricemimi i Daraprim kohët e fundit është rritur shumë, dhe siguruesit mund të mbulojnë vetëm një shumë të dakorduar të çmimit të kërkuar. Nëse keni vetëm një përfitim të kufizuar për ilaçet e përcaktuara, kjo gjithashtu mund të ndikojë në sa do të mbulohet. Flisni me siguruesin tuaj përpara trajtimit nëse po mendoni të merrni Daraprim.

Mund të rekomandohet gjithashtu që të merrni acid folik gjatë trajtimit, pasi pirimethamina mund të ndërpresë thithjen e folatit mineral. Efektet anësore të ilaçeve përfshijnë shtypjen e aktivitetit të palcës së eshtrave dhe toksicitetit në mëlçi.

Nëse doni të blini shtesa të acidit folik, atëherë ekziston një përzgjedhje e shkëlqyeshme në internet me mijëra vlerësime të klientëve.

Njerëzit me HIV ose AIDS: Trajtimi për ata që jetojnë me HIV ose AIDS përfshin marrjen e pirimethamine së bashku me ose sulfadiazine ose clindamycin (Cleocin). Sidoqoftë, klindamycina mund të shkaktojë diarre të rëndë. Terapia mund të jetë e përjetshme në situata të caktuara.

Gratë dhe foshnjat shtatzëna: Spiramycina antibiotike mund të rekomandohet nëse jeni shtatzënë dhe keni toksoplazmozë pa e kaluar atë në fetus. Sidoqoftë, ky trajtim aktualisht është eksperimental në Sh.B.A. Kjo nuk eliminon plotësisht qelizat T. gondii por i detyron ato të qëndrojnë të fjetur në inde të caktuara.

Ky trajtim është i rezervuar për raste ekstreme të infeksionit që ndodhin pas javës 16 të shtatzënisë, për shkak të potencialit për efekte anësore serioze në nënë dhe fetus. Pasi të lindin, foshnjat mund të trajtohen me një regjim duke përfshirë pirimethamine, sulfadiazine dhe acid folik.

Faktorët e rrezikut

T. gondii është një parazitë e zakonshme, dhe çdokush mund të rrezikojë ta kontraktojë atë.

Sidoqoftë, ata që kanë rrezik më të lartë të kontraktimit të toksoplazmozës dhe zhvillimit të një infeksioni të rëndë përfshijnë gra që janë shtatzënë dhe ato që mund të jenë të imunokompromizuara.

Kjo përfshin njerëz me SIDA, marrës të transplantit të organeve dhe njerëz që marrin kimioterapi ose ilaçe imunosupresive.

Diagnoza

Testet e gjakut mund të porositen për të diagnostikuar toksoplazmozën dhe të përcaktojnë nëse është shkaktuar apo jo nga një infeksion i fundit.

Gratë shtatzëna me një infeksion T. gondii mund të marrin teste shtesë diagnostikuese, duke përfshirë një amniocentezë për të kontrolluar fetusin për anomalitë kongjenitale, siç është prania e parazitit, dhe një ultratinguj për vlerësim të mëtejshëm.

Individët me toksoplazmozë të rëndë që rezultojnë në encefalit mund të kërkojnë një MRI të trurit ose biopsi.

Outlook

Toksoplazmoza ka një këndvështrim të mirë.

Ndërsa toksoplazmoza mund të ketë efekte afatgjata dhe të dëmshme nëse lihet e patrajtuar ose e panjohur, ajo mund të trajtohet në mënyrë efektive me ilaçe dhe madje edhe foshnjat me toksoplazmozë kongjenitale mund të trajtohen para se infeksioni të bëhet i rëndë.

Sidoqoftë, wormin blej njerëzit me sisteme imune të dobësuar mund të pësojnë toksoplazmozë si një gjendje të përjetshme.

 • Biologji/Biokimi
 • Udhëzime dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .

Shopping Cart